درباره كتابخانه
معرفي كتابخانه مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما
مقدمه
كتابخانه مركز پژوهشهاي اسلامي جزء كتابخانه هاي تخصصي با رويكرد رسانه اي و هنر ديني بوده كه در سال 1373 همزمان با شروع به كار مركز، سرويسد هي و مجموعه سازي خود را آغاز نموده است. اين كتابخانه توانسته است منابع معتبري در حوزه رسانه (تلويزيون، راديو و...)، هنر (سينمائي، هنرهاي ترسيمي، نقاشي، هنرهاي تزئيني...) و ارتباطات فراهم كرده و منابع مرجع موضوعات ديگر همچون دين، فلسفه، تاريخ، ادبيات، علوم اجتماعي، سياسي و... را گردآوري و ارائه نمايد.
منابع كتابخانه
مجموعه كتابخانه شامل كتب فارسي، عربي، لاتين، نشريات ادواري فارسي، جزوات، پايان نامه ها و... ميباشد، كه روزانه مورد مراجعه و استفاده محققين، پژوهشگران، دانشجويان و دوستداران كتاب قرار ميگيرد. اين كتابخانه هم اكنون با دارا بودن بيش از 23000 عنوان كتاب فارسي، 500 عنوان كتاب لاتين، 226 عنوان نشريه، 166 عنوان پايان نامه، 211 عنوان جزوات پژوهشي و بيش از 800 عضو فعال، بزرگترين كتابخانه موجود در سازمان صدا و سيماست.
روش طبقه بندي
ردهبندي و فهرست نويسي كتابخانه به صورت موضوعي و بر اساس رده بندي كتابخانه كنگره (LC) ميباشد. كه با استفاده از نرم افزار سيمرغ جستجوي منابع، امانت، گزارشات و... به صورت مكانيزه انجام ميگيرد.
نظام دسترسي
نظام خدمات دهي اين كتابخانه بصورت سيستم و قفسه باز ميباشد. لذا مراجعين به قفسه ها و منابع دسترسي مستقيم دارند. و با استفاده از يك دستگاه رايانه، منابع و موضوعات مورد نياز خود را جستجو كرده و با راهنمايي رده كتاب، به منابع دست پيدا ميكنند.
خدمات كتابخانه:
مهمترين خدمات كتابخانه عبارتند از :
1. گردآوري كليه منابع (اعم از كتاب، روزنامه، مجلات، بولتن ها و نشريات ادواري و...) از طريق خريد مستقيم، اهدايي و مبادله آثار مركز با انتشارات و كتابفروشي هاي معتبر.
2. تنظيم و رده بندي منابع تهيه شده و ورود اطلاعات آنها به نرم افزار سيمرغ جهت دسترسي سريع و آسان به منابع مورد نياز.
3. سرويس دهي و امانت دهي منابع مورد نياز به اعضاي كتابخانه، همچنين فراهم آوردن محيطي مطلوب براي مطالعه و ايجاد شرايطي كه در آن مراجعين، تحقيقات و پژوهشهاي خود را به نحو احسن به انجام رسانند.
بخشهاي مختلف كتابخانه
الف. بخش خدمات فني
1. مجموعه سازي:
انتخاب، سفارش و فراهم آوري منابع اطلاعاتي و نيز بهنگام نمودن اين منابع با توجه به نياز محققان، پژوهشگران از طريق كارگزاران، فروشگاههاي كتاب، نمايشگاههاي داخلي و بين المللي كتاب و ارتباط با ناشران داخلي و خارجي از جمله وظايف بخش مجموعه سازي است.
2. سازماندهي مواد
آماده سازي، ثبت و فهرست نويسي كتابها و مقالات و ورود اطلاعات به نرم افزار كتابخانه در اين بخش انجام ميگيرد.
ب. بخش خدمات عمومي
1. بخش مرجع:
هدف از ارائه خدمات مرجع، كمك به مراجعه كننده براي دستيابي به اطلاعات مورد نظر اوست. آگاهي در زمينه منابع موجود در كتابخانه مركز و ساير مراكز تخصصي، ياري رساندن به مراجعين جهت جستجو در رايانه و يافتن كتابهاي مورد نياز و استفاده از منابع مرجع از جمله وظايف اين بخش مي باشد.
2. بخش امانات:
بخش امانت با توجه به آييننامه كتابخانه راهنمايي تمام مراجعين در بدو ورود به كتابخانه را بر عهده دارد. ثبت اطلاعات مربوط به اعضا و اطلاعات مربوط به امانت و بازگشت كتابها در پايگاه امانت نرم افزار كتابخانه و چينش كتابهاي بازگشتي در قفسه كتابها از ديگر وظايف اين بخش به شمار ميرود. بخش امانات كتابخانه از ساعت 8 صبح لغايت 18 آماده پاسخگويي به مراجعين است.
ج. بخش نشريات:
در اين بخش بيش از 200 عنوان نشريه در موضوعات گوناگون گردآوري و آرشيو ميشود. اين نشريات به طرق مختلف از جمله اشتراك، تبادل و اهدايي تهيه ميگردد. همچنين نرم افزار نمايه مطبوعات ايران به صورت تحت شبكه در كتابخانه و كليه واحدهاي مركز قابل دسترسي و جستجو ميباشد.
د. بخش اينترنت:
اين بخش با دارا بودن تعداد 9 دستگاه رايانه، خدمات اينترنتي از جمله دسترسي به پايگاههاي اطلاعاتي اشتراكي و رايگان را ارائه ميدهد. پژوهشگران در اين بخش ميتوانند از مقالات و منابع اطلاعاتي پايگاههايي مانند noormgs، magiran، aftab و... با استفاده از كد اشتراك كتابخانه به صورت رايگان استفاده نمايند.
نحوه دسترسي از طريق وب
در پي يكپارچه سازي كتابخانه هاي صدا و سيما، كتابخانه مركز پژوهشهاي اسلامي نيز همراه با ساير كتابخانه هاي سازمان در دسترس قرار گرفته است. بدين ترتيب پژوهشگران جهت آگاهي از فهرست و اطلاعات كتاب شناختي كتب و منابع كتابخانه به آدرس http://lib.irib.ir مراجعه فرمايند. همچنين اعضاي كتابخانه از طريق آدرس فوق ميتوانند به تمديد كتب امانتي و يا رزرو ديگر منابع اقدام نمايند.